pondelok 20. júna 2016

JJRC V686 - FPV kvadrokoptéra, ktorá nepozná kompromis


  Ak hľadáte lacnú FPV kvadrokoptéru, ktorá vám poskytne pohľad z vtáčej perspektívy v priamom prenose, tak nemusíte pokračovať - JJRC V686 FPV je to pravé pre Vás. Telo tohto dronu je vypracovanou s kvalitou od JJRC, jeho stabilita počas letu je výborná a dron je dodávaný priamo s LCD monitorom pre prenos videa počas letu. Vysielač s dronom komunikuje na frekvencii 5,8 GHz, takže ovládanie dronu a prenos videa sú presné a stabilné s výborným letovým dosahom. Hneď ako sa nám dostal tento stroj do rúk bolo jasné, že po prvom predstavení dronu Syma X8C v našom blogu bude ďalší v poradí, nech sa páči.


  Hneď ako dron dorazil a videl som aký je monitor v skutočnosti veľký, nemohol som sa dočkať kým sa nabije a pôjdeme sa preletieť, veď posúďte sami, dron má 360 x 360 mm a ovládač sa pri ňom nijako nestratí -->


Dron

  Telo dronu má karbónový vzhľad kombinovaný s červenými doplnkami - vrtule sú takisto farebne rozlíšené kvôli ľahšej orientáci - palec hore. Trocha zvláštne je, že FPV kamera má bielu farbu a tak to trocha kazí "temný" výraz stroja, na za to vyzerá naozaj pevne a kvalitne. Dosah kamery je 150 metrov v FPV móde, čo nie je až tak veľa, ale v danej cenovej kategórii patrí k TOPke. Dron sa nabíja celých 90 minút a s plne nabitým 730 mAh akumulátorom vie lietať 8 minút. Vzhľadom na to je 150 metrov až až :). Dron má flip mód, one key return funkciu a takisto aj headless mód.



Ovládač     

  Má takisto čiernu farbu a niektoré detaily sú s chrómovou povrchovou úpravou. Tlačidlá sú intuitívne rozmiestnené a prehľadné. Na prvý pohľad zaujme vstavaný smart LED display s modrým podsvietením. Niektoré tlačidlá majú viac funkcií, záleží či sa stlačia krátko alebo sa podržia - to je praktické a človek si na to rýchlo zvykne. Na ovládači sa dá zapínať a vypínať osvetlenie dronu a takisto voliť "výkon" dronu - od 40 až po 100 percent. Po nasadení veľkej obrazovky prekvapí vyššia hmotnosť celej zostavy. Ovládač nie je vybavený žiadnym remeňom na krk, takže ruky dostanú zabrať, nie je to nič hrozné, no remeň by potešil, keď si človek pridá ešte 6 kusov AA batérií, ktoré ovládač napájajú.



FPV 5,8 GHz systém

  Systém pozostáva zo 4,3" LCD obrazovky s malým protislnečným štítom. Kamera na ňom zobrazuje HD 720p video so snímkovaním 30 fps. Tu poznať výhodu a výkon 5,8 GHz komunikácie. Display je zle čitateľný pri priamom a ostrom slnečnom svetle, no to je asi problém všetkých LCD obrazoviek. S týmto systémom sa má lietať tak, aby sa človek nedíval na dron ale len na obrazovku. Nikdy som to neskúšal a tak nastal čas sa s tým popasovať. Prvé pokusy sú naozaj ťažké, no po pár vybitých akumulátoroch si človek na to začne zvykať a postupne začne dron úplne ignorovať. Počas naozaj silného slnka pilot "oslepne", je dobré byť s ovládačom niekde pod prístreškom, alebo v tieni, aby nedošlo k zbytočnej havárii. 

  Čo sa letu ako takého týka, tak dron má slušnú odozvu na pokyny od ovládača a motory sú dostatočne silné aby stroj aj s kamerou stabilne niesli, aj keď, časom by sa hodili silnejšie motory s väčším výkonom, ale je jasné že  sa bavíme o drone s cenovkou 148€ vrátane FPV výbavy, takže môžem byť viac než spokojný.

  Na záver spomeniem jednu vec, ktorá mi prišla nevyriešená a z manuálu sa dala ťažko pochopiť - kalibrácia headless módu. Po neúspešnom krútení dronom a spomenutí si na podobný problém partičky zo seriálu Big bang theory (Raj a Howard sa snažili v obývačke skalibrovať dron :D ) som začal pátrať po internete a narazil som na video na youtube, na ktorom chlapík parádne a názorne vysvetlí ako ľahko skalibrovať dron, hľadať už nemusíte, video som priložil -->





  Takže, čo dodať, za 148€ človek získa kvadrokoptéru vrátane monitora a 5,8 GHz prenosu - a to vôbec nie je zlé. Pár vylepšení by dron ešte zniesol a to by ho povýšilo z dobrého dronu na takmer dokonalý, ale ako som už písal, pri danej cene určite spĺňa očakávania ako začiatočníka, tak aj skúseného letca.

http://maxdeal.eu/maxdeal.eu/jjrc-v686-headless-fpv-kamera-monitor-cs029941/p207230

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára